מפת אתר (Sitemap) זהו קובץ המכיל מידע על עמודים ומשאבים נוספים באתר. תלוי בסוג מפת האתר, היא מיועדת לשימושם של גולשים או מנועי חיפוש.
תוכן עניינים
סוגי מפות אתר: xml ו-html
ישנם שני סוגי מפות אתר המוזכרים תכופות. בואו נעבור עליהם:
- html sitemap – עמוד אינטרנט רגיל בו יש קישורים לכל העמודים באתר. עמוד קטלוג זה מיועד לעזור לגולשים להתמצא ולמצוא דברים באתר. ולכן מוסיפים אותו כאשר סבורים שהוא יעזור למשתמשים.
- xml sitemap – מפת אתר זו מיועדת למנועי חיפוש ומכילה בתוכה מידע על כל העמודים, מאמרים, וידאוים, ומשאבים אחרים באתר. כמו כן, בתוך ה-xml יש בדרך כלל שדות נוספים כגון מתי המאמר עודכן לאחרונה ובאיזה תדירות הוא מתעדכן.
הערה: במסגרת מאמר זה אנו נדבר רק על xml sitemap.
מצ"ב צילום מסך של שני xml sitemaps. למעלה רואים שתי רשומות (אחד לכל דף) המציינות את הכתובת, תאריך שינוי אחרון ובאיזה תדירות הדף מתעדכן. ולמטה רואים דוגמא לוידאו. אבל ברוב המקרים, אתם לא תראו את קובץ ה-xml בצורה זו.
האם כדאי להכין מפת אתר?
לפני שנענה על שאלה זו נתחיל עם שאלה פשוטה יותר: האם חובה להכין מפת אתר?
התשובה היא לא. מנועי החיפוש סורקים אתרים וקישורים כל הזמן ולכן קרוב לוודאי שהם ימצאו את כל העמודים באתר שלכם בסופו של דבר. אבל מפת אתר תקצר את הזמן עד לסריקה וגם תעזור למצוא עמודים שאחרת מנועי חיפוש לא היו מוצאים, כגון עמודים יתומים (אף אחד לא מצביע עליהם). בגלל שבניית sitemap לא כרוכה בהרבה מאמץ ויש פוטנציאל לשיפור, אני ממליץ תמיד להשתמש ב-sitemap.
הערה: חלק ממערכות ניהול תוכן (CMS), כמו למשל Squarespace, בונות את מפת האתר אוטומטית.
אחרי שכתבתי תמיד, הנה ההמלצות של גוגל למקרים בהם אולי צריך מפת אתר:
- אתר עם הרבה מאוד עמודים ויש סיכוי שגוגל יפספס כמה.
- באתר יש הרבה עמודים בארכיון שאין אליהם או ביניהם קישורים.
- האתר שלכם חדש ויש מעט קישורים חיצוניים אליו.
- באתר יש הרבה תמונות, וידאו או שהוא מופיע בחדשות של גוגל.
איך יוצרים Sitemap?
הצורה בה יוצרים sitemap תלויה במערכות ניהול תוכן (CMS). נתחיל ב-CMS הפופולרי ביותר – WordPress.
בניית מפת אתר בוורדפרס
בוורדפרס יש תוסף כמעט לכל משימה אפשרית. במקרה של sitemap לא חסר תוספים. אבל מכיוון שרוב האנשים בכל מקרה משתמשים בתוסף yoast, אז מפעילים את האפשרות של מפות XML. הנה צילום מסך:
Yoast SEO בונה את המפה וממקם אותה בכתובת www.your-domain.com/sitemap_index.xml
הרשומות ברשימה הם קישורים וניתן ללחוץ עליהם ולהיכנס לתת מפה רלוונטית. הנה צילום מסך של post-sitemap.
בניית Sitemap במערכות ניהול תוכן אחרות
כפי שציינתי למעלה, חלק ממערכות ניהול תוכן בונות sitemap בצורה אוטומטית. אם ה-CMS הנבחר לא בונה מפת אתר ולא מאפשר לבנות sitemap אפשר להשתמש בכלי חיצוני. למשל https://www.xml-sitemaps.com מייצר מפת אתר ואז אפשר להעלות את הקובץ לשרת. אבל יש חיסרון משמעותי בצורת עבודה זו. כאשר משתמשים בתוסף בוורדפרס, מפת האתר מתעדכנת אוטומטית כאשר מוסיפים או מעדכנים תוכן. אם משתמשים בכלי חיצוני, זה לא קורה.
עדכון אוטומטי חשוב במיוחד כאשר מבצעים קידום אתרים אורגני ומוסיפים הרבה תוכן.
איך מעדכנים את גוגל עם מפת האתר
מעדכנים את גוגל עם מפת האתר דרך גוגל קונסול. נכנסים ל- Index – > Sitemaps ונותנים את ה-URL של מפת האתר. ניתן לבדוק אחרי זמן מה שגוגל אכן סרק אותה ולא מצא שגיאות. אם הכל בסדר, אתם תראו משהו דומה לצילום מסך הבא:
סיכום
ברוב המקרים ניתן ליצור את מפת האתר ולעדכן את גוגל באופן קל יחסית. מעבר לכך, כאשר עושים קידום אתרים אורגני, מוסיפים ומשנים תוכן. לפיכך תמיד מומלץ לבנות sitemap.