גוגל קונסול – מה זה? איך מוסיפים אתר? ואיזה מידע ניתן למצוא שם?

גוגל קונסול

גוגל קונסול (Google Search Console) או בשמו הקודם webmaster tools הוא שירות של גוגל המאפשר לבדוק דירוג, אינדקס, אופטימיזציות ושגיאות של אתרים.

הערה: Google Search Console הוא הכלי של גוגל. למנועי חיפוש אחרים יש כלים משלהם, כמו למשל Bing Webmaster Tools, אבל מכיוון שגוגל שולט בישראל, רוב האנשים מתמקדים רק בו. וכך גם אנחנו נעשה.

מה ההבדל בין גוגל קונסול ו-Google Analytics?

גוגל אנליטיקס (Google analytics) מספק מידע לגבי כל הטראפיק, כלומר אנשים שנכנסו דרך מדיה חברתית, מנועי חיפוש שונים, רשימות תפוצה וכו'. וגוגל קונסול מתרכז רק בכניסות דרך מנוע החיפוש גוגל (וגם בודק שגיאות).

הערה: גוגל מספקת את שני השירותים (גוגל קונסול וגוגל אנליטיקס) בחינם.

מי צריך להשתמש ב-Google Search Console?

גוגל קונסול מאפשר לראות דירוג של אתר, או יותר מדויק דירוג של כל מילות המפתח שקיבלו דירוג של האתר. הוא גם מאפשר לראות את נתונים היסטוריים (גרפים) וכך אפשר לדעת אם עולים או יורדים בדירוג. לכן זהו כלי חובה לכל שמתעסק בקידום אורגני בגוגל (בין עם זה בעלי אתרים או משווקים).

גם כאשר אין תוכן ואין מטרה לקבל טראפיק מגוגל, Search Console מתריע על בעיות טכניות. לכן בכל אופן מומלץ שיהיה לכם חשבון בגוגל קונסול.

כיצד להוסיף אתר לגוגל קונסול?

שלב 1: נכנסים ל-Search Console ומזינים את שם האתר

בכדי להוסיף אתר אתם נכנסים לכתובת הבאה: https://search.google.com/search-console/welcome

אתם תקבלו מסך הדומה לצילום מסך הבא (בצילום מסך הוא נראה קצת שונה מכיוון שהתחלתי את ההוספה מחשבון קיים):

הוספת אתר לגוגל קונסול
הוספת אתר לגוגל קונסול

יש שני אפשרויות להוספת נכס. אפשר להוסיף אתר שלם ואפשר להוסיף חלק של אתר. אנו נוסיף אתר שלם, לכן נבחר באפשרות השמאלית ונזין את שם האתר.

שלב 2: מעתיקים את שורת האימות

במסך הבא אתם תקבלו מחרוזת ארוכה שמתחילה ב-"=google-site-verification" אותה יש להוסיף לרשומות ה-DNS (מהו ה-DNS? איך מנהלים רשומות DNS? ואיך בודקים?).

הוספת אתר לגוגל קונסול
הוספת אתר לגוגל קונסול

כאשר מוסיפים אתר שלם, אימות בעזרת ה-DNS הוא האפשרות היחידה.

שלב 3: מעדכנים את רשומות ה-DNS

הצעד הבא הוא להיכנס לשירות אחסון אתרים שלכם ולעדכן את רשומות ה-DNS.

רשומות ה-DNS
רשומות ה-DNS

כפי שניתן לראות, הוספתי רשומת TXT עם מחרוזת האימות. אם אתם מתקשים לעשות את השלב האחרון ניתן לפנות לחברת אחסון האתרים שלכם ולבקש מהם לעשות את זה.

מכיוון שמדובר באימות דרך DNS, האימות יכול לקחת ממספר דקות עד למספר שעות (12-24 שעות במקרים קיצוניים).

מה צריך לעשות בהתחלה?

מזל טוב, אם הגעתם לשלב זה, עברתם אימות ויש לכם חשבון גוגל קונסול. בהתחלה בחשבונכם כמעט ולא יהיו נתונים (במיוחד אם מדובר באתר חדש יחסית). לכן בשלב ראשון הייתי מציע לעשות דבר אחד: לעדכן את מפת האתר (sitemap).

כדי לעדכן מפת אתר בוחרים Sitemaps בתפריט ראשי (בצד שמאל) ומזינים את כתובת ה-URL. הנה צילום מסך רלוונטי (עם תוספת חצים אדומים):

עדכון מפת אתר בגוגל קונסול
עדכון מפת אתר בגוגל קונסול

איזה מידע ניתן למצוא ב-Google Search Console?

כאשר נכנסים ל-Google Search Console מגיעים לדף ה-Overview הנותן סקירה קצרה על האתר וממנו (או מהתפריט הראשי בצד שמאל) מנווטים לעמוד הרצוי.

עמוד ה-Overview
עמוד ה-Overview

ועכשיו נעבור על הדו"חות המרכזיים שניתן למצוא בשירות זה.

URL inspection

כדי לבחון URL, אתם מזינים כתובת של העמוד הרצוי לתוך תיבת החיפוש (חץ אדום #1 בצילום מסך הבא).

URL inspection
URL inspection

אם הכל בסדר, אתם תקבלו משהו דומה לצילום המסך למעלה. כפי שניתן לראות, הדף נמצא באינדקס של גוגל, הוא נפתח בצורה טובה בסמארטפונים (מה זה אתר רספונסיבי (Responsive)? האם זה חשוב? ואיך בודקים?), וכו'.

עמוד זה שימושי כאשר אתם מוסיפים או מעדכנים תוכן באתר. אם אתם רוצים שהעדכון של גוגל יהיה מהיר יותר, מזינים את כתובת ה-URL של העמוד החדש/מעודכן ולוחצים על Request Indexing (חץ אדום #2).

בדיקת דירוג אתר

האפשרות הבאה בתפריט זה Performance. מתחתיו ניתן למצוא את Search results (מראה את הדירוגים של כל העמודים ומילות מפתח בגוגל) ו-Discover (ביצועים של עמודים שלכם בפיד של google discover).

בתוצאות חיפוש ניתן לראות גרף הכולל קליקים, התרשמויות, CTR ומיקום ממוצע. על הגרף ניתן לבצע חתכים של סוג חיפוש (חיפוש אתר, תמונה, וידאו או חדשות), פרק זמן (למשל 3 חודשים אחרונים או 6 חודשים אחרונים מול 6 חודשים שלפני זה), שאילתא, עמוד, מדינה, סוג מכשיר וסוג מופע.

הנה gif עם חמש תמונות המציג חלק מהאפשרויות:

בדיקת דירוג אתר
בדיקת דירוג אתר

הערה: בצד ימין מעל טבלת התוצאות יש אייקון של שלושה קווים אופקיים. הוא מאפשר לסנן את הטבלה. למשל להציג בטבלה רק מילות מפתח שנמצאות בדף הראשון של גוגל (כלומר המיקום שלהם קטן מ-11). הנה צילום מסך:

סינון תוצאות
סינון תוצאות

יש הרבה דרכים בהם ניתן להשתמש בדו"ח זה ולהלן כמה אפשרויות פופולריות:

  • לסנן את כל מילות המפתח שמדורגות בין המקומות 5 ו-15 ויש להם מעל 200 (או כל מספר אחר לפי החלטתכם) התרשמויות בחודש. עכשיו יש לנו רשימת מילות מפתח שכדאי להתמקד בה בקידום אורגני. שיפור בדירוג של כל מילה, עתיד להביא הרבה טראפיק.
  • למיין את הטבלה בסדר יורד לפי מספר ההתרשמויות ולבדוק איך ניתן לשפר את הדירוג עבור כל מילות המפתח שלא במקום הראשון.
  • עבור מילים עם הכי הרבה התרשמויות, לבדוק את המיקום וה-CTR. עם ה-CTR נמוך יחסית למיקום כדאי לבדוק את הכותרת ו-meta description שמופיעה ב-SERP.
  • ניתן לבצע השוואות בין תקופות ולהשוות את הדירוג וכניסות מכל מילת מפתח פופולרית (כמובן ההתייחסות תהיה שונה עם מדובר במשהו עונתי).

אינדקס

תחת תפריט אינדקס יש שלוש אפשרויות. האפשרות הראשונה היא Coverage, שמראה את הכיסוי של האתר. כדאי להיכנס לפה מידי פעם ולראות אם יש עמודים שגוגל לא מסוגל לקרוא (Error) או גוגל לא הוסיף לאינדקס (Excluded), איזה עמודים אלה ומה הבעיות.

Coverage
Coverage

כמעט לכל אתר שקיים הרבה זמן יהיו טעויות, אבל מומלץ איזה טעויות ולאילו דפים.

האפשרות השניה מפת האתר (sitemap). אבל מכיוון שמלעיל כבר הזכרנו את מפת האתר, לא נרחיב פה. והאפשרות השלישית היא Removals. ב-Removals ניתן להגיש בקשות מגוגל לא לאנדקס איזורים אן עמודים מסוימים באתר.

חווית שימוש

תחת Experience ניתן למצוא Page Experience, Core Web Vitals ו-Mobile Usability. כל שלושת הדו"חות מצביעים על בעיות בחווית שימוש וחשוב מידי פעם לבדוק אותם. למשל, כפי שציינתי בפוסט מה זה אתר רספונסיבי (Responsive)?, מרבית הגולשים היום משתמשים בטלפונים, לכן האתר צריך להיות מותאם לכל סוגי המסכים. בנוסף, מהירות טעינת אתר הוא פקטור דירוג של גוגל (כלומר אם האתר עולה לאט, זה ישפיע שלילית על הדירוג). Core Web Vitals בודקים פרמטרים שונים של מהירות טעינה וחוויה.

עד כה סרקנו את השימושים הנפוצים ביותר בגוגל קונסול, אבל יש עוד דו"חות ואתם מוזמנים לחקור אותם. ועכשיו נעבור לשאלה אחרת.

איך לקשר בין גוגל קונסול לגוגל אנליטיקס?

ניתן לבצע קישור בין שני השירותים כדי לראות חלק מהדוחות של קונסול בתוך אנליטיקס. הבעיה שניתן לראות רק חלק מהדברים ולכן אני בדרך כלל משתמש בשני הכלים ולא עושה את הקישור. אבל אם אתם רוצים לעשות את הקישור, זאת הדרך:

  1. הקישור מתבצע מתוך גוגל אנליטיקס. נכנסים להגדרות (גלגל שיניים), בוחרים בנכס ואז מחפשים את "Search Console Linking".
קישור בין גוגל קונסול לגוגל אנליטיקס
קישור בין גוגל קונסול לגוגל אנליטיקס
  1. בוחרים באתר הרצוי ומשלימים את שלושת השלבים (כפי שמופיע בצילום מסך הבא).
הגדרות בגוגל אנליטיקס
הגדרות בגוגל אנליטיקס
  1. אחרי ביצוע הקישור ניתן לראות חלק מהנתונים בגוגל אנליטיקס. תחת תפריט Acquisition -> Search Console. הנה צילום מסך של אחד הדוחות:
גוגל אנליטיקס
גוגל אנליטיקס

סיכום

גוגל קונסול זהו כלי חובה לכל מי שעושה קידום אורגני בגוגל ומומלץ מאוד במקרים אחרים (לצורך בדיקת טעויות וחווית שימוש).

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *