בניית אתר בחינם – השוואת פלטפורמות ומתי כדאי?

במאמר זה נעבור על פלפטומרמות עיקריות שמאפשרות בניית אתר בחינם (גוגל, wix, וורדפרס). אבל קודם צריך לענות על השאלה מתי כדאי לעשות זאת.

מהם היתרונות והחסרונות של בניית אתר בחינם?

היתרון הוא שלא צריך לשלם. אבל החינם מגיע עם שלל חסרונות. הנה העיקריים שבהם:

  • בהרבה מקרים באתרים חינמיים יש פרסומות או קישור בולט לפלטפורמה בה השתמשו לבנות את האתר (למשל wix מוסיפה תמונה עם קישור לעמוד הראשי שלהם בראש העמוד).
  • הפלטפורמות החינמיות מציעות אחסון אתרים (hosting) בסאב דומיין. למשל sites.google.com/domain/sitename בגוגל או accountname.wixsite.com/siteaddress בוויקס. ואם תרצו דומיין (domain) משלכם, תצטרכו לקנות ולקשר.
    שימו לב שלא כל הפלטפורמות תומכות בקישור לדומיינים חיצוניים.
  • בתוכניות חינם המשאבים של האתר מוגבלים. זה יכול להתבטא בהגבלות על רוחב פס, שטח אחסון, עוצמת מעבד בשרת, מספר עמודים מצומצם, או כל הגבלה אחרת.
  • אין או כמעט ואין תמיכה.
  • כאשר אתם לא משלמים לחברה, אין לה שום התחייבות כליפכם. אם השרת בו נמצא האתר שלכם נפל הם לא חייבים למהר ולתקן אותו (אין התחייבות ל-uptime). ואם הם מחליטים להפסיק לתמוך באתרים חינמיים, הם יכולים להוריד את השאלטר. אבל די נדיר שזה קורה מכיוון שלחברות אלו יש מניע נסתר. וזה מוביל אותנו לשאלה הבאה.

הערה: הרבה מהסעיפים ברשימה זהים לחסרונות של אחסון אתרים בחינם.

למה חברות מציעות בניית אתרים בחינם?

לפני כתשעים שנה ברים בארה"ב התחילו להציע ארוחות בחינם לאנשים שמזמינים משקאות חריפים (בתשלום). כדי שהדבר ישתלם וגם כדי להגדיל את הרווחיות, הברים התחילו להוסיף הרבה מלח ו/או פלפל לאוכל (וזה גרם לאנשים להזמין יותר משקאות). ומכאן נולד הביטוי: "אין ארוחות חינם".

אם בחרתם בפלטפורמה בה תבנו אתר בחינם, צריך להבין את המניע של החברה. זאת מכיוון שהמטרה של החברות היא להרוויח כסף ואם אתרים בחינם לא רווחיים, הם יכולים לסגור אותם בכל רגע. כמו כן, המניע ישפיע על איכות השירות.

אז למה חברות מציעות בניית אתרים בחינם? סיבה נפוצה היא כדי למשוך לקוחות. הם יכולים להציע משהו בסיסי בחינם ללקוחות. אנשים מתנסים ואחרי בניית האתר, נדיר שאנשים עוברים לפלטפורמה אחרת. לכן הם ברוב המקרים משדרגים לתוכנית בתשלום. כלומר החינם הוא בהרבה מקרים תקופת ניסיון ללא הגבלת זמן. שימו לב שבמקרים אלו החברה מעוניינת לתת שירות טוב כדי שהלקוחות ישדרגו לתוכניות בתשלום.

פעם היה היה נפוץ מודל של פרסומות. כלומר אתם בונים אתרים בחינם, והחברה מרוויחה מפרסומות באתר שבניתם. אבל מכיוון שהרבה חברות הפסיקו עם שירות זה, כנראה שמודל זה לא רווחי ולכן הייתי חושב פעמיים לפני שמתחילים לעבוד עם חברה שעובדת במודל זה.

האם בניית אתר בחינם לעסקים כדאית?

לא. עסקים מתפקדים שמשתמשים באתר חינמי, בסופו של דבר יפסידו יותר כסף. אם נניח שהאתר מתפקד היטב ויש מספיק משאבים כדי לטפל בכל הטראפיק, עדיין יש פרסומת של הפלטפורמה ואתם משתמשים בסאב דומיין. לכן לא רק שיותר קשה להזין את כתובת האתר שלכם לדפדפן, אלה גם כולם יודעים שזה אתר שנבנה בחינם. וזה יוצר בעיה בקידום (ואני לא מדבר על קידום אורגני מכיוון שאי אפשר לעשות קידום אורגני רציני באתר חינמי). אם אתם עושים קידום ממומן לאתר חינמי, חלק גדול מהלקוחות שלכם ידעו שמדובר על אתר חינמי וזה יקטין את ה-CTR (אחוז האנשים שלחצו על קישור מסך האנשים שנחשפו אליו). ואפילו אם הם נכנסו לאתר, יהיה יותר קשה להמיר אותם ללקוחות. כלומר החיסכון בבניית אתר יגדיל בצורה משמעותית את תקציב הפרסום בעתיד.

מכיוון שאנו מדברים על עלות, הנה סקירה של כמה עולה לבנות אתר? השוואה לפי פלטפורמה (וורדפרס/וויקס) וסוג אתר. המאמר מדבר על בניית אתרים ע"י השכרת שירותים של חברות או פרילנסרים. אבל אם כבר בניתם אתר, ברוב המקרים שדרוג יעלה כמה עשרות דולרים לחודש.

מתי כדאי לבנות אתר בחינם?

חברות ואנשים שרוצים להרוויח כסף מהאתר יכולים לבנות אתר בחינם לצורך התנסות. כלומר לנסות עד כמה הפלטפורמה נוחה ועונה על הצרכים לפני שמעלים לאוויר את האתר האמיתי. אנשים פרטיים שרוצים לבנות בלוג אישי ללא מטרת רווח (כך למשל גוגל אתרים לא מאפשרת AdSense), יכולים להשתמש בפלטפורמות חינמיות (אפילו אני פעם השתמשתי ב-Blogger).

השוואת פלטפורמות המאפשרות בניית אתר בחינם

בסעיפים הבאים אנו נעבור על מספר פלטפורמות המאפשרות בניית אתר בחינם. וכן, אני מודע שיש הרבה יותר אפשרויות, אבל בחרתי את הפלטפורמות הגדולות והמוכרות ביותר.

פלטפורמהכתובת האתרפרסומותאתר מאובטחתמיכההגבלות נוספותלמי מתאים
בניית אתר בחינם ב-WIXסאב דומיין במבנה הבא: accountname.wixsite.com/siteaddress
ניתן לקנות דומיין לפי בחירתכם רק בתוכניות הפרימיום.
פרסומת של וויקס מופיעה בכל עמודכןיש תמיכה (אבל עם עדיפות נמוכה יותר).אחסון עד 500MB ורוחב פס עד 500MB. אין אפשרות לבצע תשלומים. בנוסף, אין Google Analytics.אנשים וחברות שרוצים להתנסות בפלטפורמה.
בניית אתר בחינם בגוגל (Google Sites)סאב דומיין במבנה הבא: sites.google.com/domain/sitename
ניתן לקנות דומיין ולקשר אותו לאתר.
לאכןאין. ניתן לפנות לפורומים ולחפש עזרה ברשת.אין קטגוריות, חסרים הרבה אפשרויות של SEO, אין sitemap, אין כפתורים לרשתות חברתיות ועוד שלל הגבלות טכניות. בנוסף לא מאפשרים AdSense.מתאים לאתרים קטנים ולא מסחריים. למשל אתר אישי עם 5 עמודים.
בניית אתר בחינם בוורדפרס (WordPress.com)סאב דומיין במבנה הבא: סאב דומיין במבנה הבא: mywebsite.wordpress.comכןכןאין.אחסון עד 3GB. אין גישה לכל התוספים של וורדפרס ואפשר להשתמש רק במספר עיצובים מוגבל.אנשים שרוצים להתנסות בפלטפורמה ואתרים אישיים (ללא מטרת רווח).
טבלת השוואת פלטפורמות המאפשרות בניית אתר בחינם

הערה: כל הפלטפורמות המוזכרות מציעות אתרים רספונסיביים (בעלי תצוגה המותאמת לכל גודל מסך).

בניית אתר בחינם ב-WIX

פלטפורמת וויקס מציעה מגוון חבילות כולל בניית אתר בחינם. הנה צילום מסך מהאתר שלהם שמסכם את ההבדלים בין התוכניות בחינם לתוכניות בתשלום:

WIX free vs  premium
WIX free vs premium

אם כבר הזכרנו את התוכניות בתשלום אז הנה טבלת המחירים לאתרים (נכון למרץ 2022 – מקור):

Wix Premium Plans
Wix Premium Plans

כלומר התוכנית הבסיסית (Combo) תעלה 35 ש"ח לחודש (את התוכנית הכי זולה אני לא מחשיב מכיוון שהיא כוללת פרסומות של וויקס). ובמידה ותרצו אתר שמקבל תשלומים אונליין אז עלות האתר תתחיל מ-69 ש"ח לחודש.

הערה: מכיוון שבמאמר זה אנו סוקרים פלטפורמות לבניית אתרים, הייתי מציע לקרוא גם: וורדפרס או וויקס או סקוורספייס? איזה פלטפורמה לבחור?

למי מתאים אתר בחינם בוויקס?

הפלטפורמה של וויקס מיועדת בעיקר לעסקים קטנים. מכיוון שלפי דעתי עסקים לא צריכים להשתמש באתרים חינמיים (בגלל הפרסומות והסאב דומיין), האתר החינמי הוא לצורך התנסות.

הערה: וויקס גם מציעים תקופות ניסיון לתוכניות הפרימיום.

בניית אתר בחינם בגוגל (Google Sites)

Google Sites זאת פלטפורמה לבניית אתרים מבית גוגל. למרות שב-2021 גוגל שידרג את השירות, עדיין הפלטפורמה מאוד מוגבלת. היתרון הגדול ביותר של אתר בגוגל הוא אפשרות האינטגרציה עם שירותים אחרים של גוגל, כגון: לוח שנה של גוגל, מפות גוגל, Google Docs, YouTube ואחרים.

למרות ש-Google Sites קיימים הרבה שנים (מ-2008), התמריץ שלהם לא בהכרח ברור. אין תוספות ותוכניות בתשלום ב-Google Sites. לכן על שירות זה גוגל לא מרוויחים. כנראה שבזכות שירות זה יותר אנשים משתמשים במוצרים אחרים של גוגל ובסופו של דבר משלמים על שטח אחסון. אבל כאשר אני לא רואה את התמריץ הישיר של חברה לתמוך במשהו, בשבילי זאת נורת אזהרה.

הערה: Google Sites יושב על אותו שטח האחסון שגוגל ניתן לכל משתמש (ה-15GB שעליהם מאוחסן גם המייל ו-drive). לכן אם נגמר לכם מקום ואין באפשרותכם/ברצונכם למחוק חלק מהנתונים, תצטרכו לקנות שטח אחסון נוסף מגוגל.

למי מתאים אתר בגוגל אתרים?

האפשרות לשתף ולערוך מסמכים, מצגות ולוחות שנה מתאימות לעבודה של צוותים או לאתרים המוקדשים לאירוע כזה או אחר. אבל בגלל האילוצים הטכניים הרבים של אתרי גוגל הם פחות מתאימים לשימוש של עסקים. כלומר הם יותר מתאימים לאתרים פרטיים (ללא מטרת רווח) וקטנים.

הערה: מדריך מקיף של מה ניתן לעשות בגוגל אתרים, כולל איך לבנות אתר ניתן למצוא כאן.

בניית אתר בחינם בוורדפרס (WordPress.com)

וורדפרס זאת מערכת ניהול תוכן (CMS) הפופולרית ביותר בעולם. וורדפרס היא מערכת קוד פתוח ואת המערכת, התוספים, העיצובים ומידע נוסף ניתן למצוא ב-WordPress.org. והדרך לעבוד עם מערכת ניהול תוכן זו היא ע"י רכישת חבילת אחסון אתרים והתקנת וורדפרס על השרת (לפרטים נוספים ראו: מה צריך בשביל לבנות אתר? בניית אתר ב-7 שלבים).

אחד מהמייסדים של וורדפרס הקים את WordPress.com. זאת חברה (ולא מערכת קוד פתוח) שמציע אחסון אתרים על גבי וורדפרס (כמו הרבה חברות אחרות). כמו כן, WordPress.com מציעים אחסון אתרים בחינם.

בתמונת מסך הבאה ניתן לראות טבלה המשווה בין התוכניות השונות (את הטבלה המלאה ניתן למצוא כאן):

Comparison of WordPress.com pricing and plans
Comparison of WordPress.com pricing and plans

ובטבלה הבאה ניתן לראות את המחירים:

השוואת מחירים ב-WordPress.com
השוואת מחירים ב-WordPress.com

למי מתאים אתר ב-WordPress.com?

וורדפרס זאת מערכת מעולה עם מגוון תוספים ועיצובים הכי גדול מבין כל הפלטפורמות. הבעיה שתוכלו להתקין את התוספים רק החל מתוכנית Business (שעולה 89 ש"ח לחודש). לכן אם בעתיד תרצו אתר עם כל האפשרויות עדיף לקנות אחסון וורדפרס מאחד החברות האחרות (חברות אחסון אתרים מומלצות). מה שמשאיר את WordPress.com לאנשים שרוצים להתנסות במערכת זו, או אנשים שבונים אתר אישי.

הערה: אם בניתם אתר ב-WordPress.com, ניתן בקלות להעביר אותו להתקנת וורדפרס על שרת אחר. אבל אם תרצו להוסיף redirection (לכוון את כל התנועה אוטומטית מהאתר הישן לחדש), WordPress.com יגבה מכם 12$ לשנה.

סיכום

כפי שבוודאי הבנתם אני לא חסיד של בניית אתרים בחינם. מכיוון שכמו שקורט וונגוט אמר: "In this world, you get what you pay for." לכן אם אתם רוצים להתנסות או לבנות אתר אישי שתראו רק לחברים ומשפחה, אז אתר חינמי מתאים. בכל שאר המקרים, הייתי ממליץ לבנות אתר רגיל.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *