נכסים דיגיטליים – כל האמת או איך להרוויח מיליון דולר בשנה

נכסים דיגיטליים

מה זה נכסים דיגיטליים? אילו סוגים יש? איפה מוכרים? האם זאת באמת הכנסה פסיבית? על שאלות אלו ושאלות נוספות נענה היום.

הערה: לפני כשבוע ראיתי כתבה על אנשים שאיבדו הרבה כסף אחרי שהשקיעו בנכסים דיגיטליים. אחריה החלטתי לכתוב מאמר ולהסביר שכסף לא גדל על העצים. או שהוא כן גדל על העצים?

מה זה נכסים דיגיטליים?

נכסים דיגיטליים זהו כל דבר שנשמר בצורה דיגיטלית, בעל זכויות יוצרים ויכול להביא ערך. לדוגמא קבצים כגון צילומים, ספרים דיגיטליים או בלוג עם הרבה גולשים נחשבים כנכסים דיגיטליים.

סוגי נכסים דיגיטליים

יש הרבה סוגי נכסים דיגיטליים. להלן מספר דוגמאות:

  • אתרים – למשל אתרי תוכן שמושכים קהל ממנועי חיפוש ומשתמשים בשיווק שותפים ופרסומות כדי להרוויח כסף.
  • קבצים דיגיטליים – צילומים, קבצי וידאו, ספרים דיגיטליים או כל דבר אחר.
  • קורסים דיגיטליים שניתן למכור דרך רשתות חברתיות, פלטפורמות יעודיות, שיווק שותפים או באתר שלכם.
  • רשימת תפוצה – יש אנשים/חברות שאוספות רשימת תפוצה של אנשים שמתעניינים בנושא ואחר כך מציעים להם מוצרים/שירותים או שמוכרים את הרשימה לצד שלישי.
  • פודקאסט – העיקרון זהה לאתר תוכן רק שהמדיום הוא אדיו.
  • ערוץ יוטיוב – היתרון של תוכן וידאו לעומת טקסט הוא שאנשים רואים אותכם. כתוצאה הם סומכים עליכם יותר ולכן שיעור ההמרה (אחוז העוקבים שקונים שירות/מוצר שאתם מציעים) קופץ בסדר גודל. יתרון נוסף הוא שאתם לא צריכים מילוני עוקבים. תלוי בתחום ובמה אתם מציעים, אבל יש ערוצים שכבר ב-20,000 עוקבים יכולים להרוויח משכורת. החיסרון הוא שאתם תלויים במשהו שאין לכם שליטה – יוטיוב. ולכן כדאי במקביל לערוץ לפתח אתר וליצור רשימת תפוצה.
  • רשתות חברתיות – מצד אחד, משפיענים הופכים עוקבים לכסף. כמו כן, הרבה אנשים יוצרים משכורת מקבוצות פייסבוק שהם מנהלים. מצד שני ערוצים אלה נוטים להיות לא יציבים. היו לא מעט מקרים שאינסטגרם ופייסבוק חסמו פרופילים ואנשים בן רגע איבדו משכורת ועבודה של חודשים. בגלל זה חלק מהאנשים לא מחשיבים רשתות חברתיות בתור נכסים דיגיטליים.

בניית נכסים דיגיטליים

אתם מתעניינים בנושא ורוצים לבנות נכס דיגיטלי. הייתי מציע לקפוץ למים ולהתחיל לעשות. אבל במקביל אתם חייבים ללמוד. יש המון דברים שצריך לדעת כדי להצליח. רק כדי לסבר את האוזן אציין שקורסים מקיפים שמסבירים איך לבנות אתרי תוכן (שגם מביאים משתמשים ממנועי חיפוש) כוללים מעל 100 שעות וידאו עם הסברים על מרבית הנושאים. בנוסף הנה עוד מספר טיפים חשובים:

  • נכון ל-2022 בעולם יש 600 מיליון בלוגים ו-1.9 מיליארד אתרים (מקור). אני מציין את זה לא כדי להוציא את הרוח מהמפרשים אלא כדי לתאם ציפיות. יש תחרות ואל תצפו להצלחה מסחררת תוך חודש. לוקח זמן והרבה השקעה כדי לבנות נכס דיגיטלי בעל הכנסה סבירה.
  • האלגוריתמים משתנים ומה שעבד לפני חמש שנים בגוגל ופייסבוק כבר לא בהכרח יעבוד היום. לכן צריך להמשיך ללמוד כל הזמן וזאת גם הסיבה שבגללה הצעתי ישר לקפוץ למים (כך כל דבר שתלמדו תוכלו במקביל לבדוק).
  • יש הבדל גדול בין לבנות שלד (למשל לבנות אתר ריק) של נכס דיגיטלי לבין נכס שמכניס סכום משמעותי של כסף. לכן אם אתם לומדים או שוכרים שירותים, כדאי שזה יהיה מישהו/י שהייתה לו/ה הצלחה בתחום בעבר.

איך מעריכים שווי של נכסים דיגיטליים?

כפי שראינו יש סוגים שונים של נכסים דיגיטליים. מה שעובר בעלות הכי הרבה פעמים זה כנראה אתרים. שווי של אתר בדרך כלל מוערך לפי מכפיל של הכנסה חודשית. קודם מחשבים הכנסה חודשית ממוצעת (על מסך הכנסות של 12 חודשים אחרונים) ואז מכפילים ב-30-50.

הטווח 30-50 הוא די רחב ונקבע לפי שלל פרמטרים (אבל אין נוסחה מדויקת). כגון האם יש עונתיות במספר המבקרים, איזה אחוז מהמבקרים מגיע מכל מקור, מה פרופיל ה-backlinks ועוד.

נכסים דיגיטליים אחרים גם מוערכים בעזרת מכפילים בין עם זה מכפילים של רווח או של מספר משתמשים. המספרים עצמם תלויים בתחום וסוג נכס דיגיטלי.

נכסים דיגיטליים למכירה

דיברנו על שווי של נכסים דיגיטליים. השווי חשוב עם אתם רוצים למכור או לקנות נכסים דיגיטליים. יש הרבה אתרים בהם ניתן לקנות ולמכור. השווקים המוכרים הם Empire Flippers ו-Flippa.

יש גם אתרים ישראלים אבל אין לי ניסיון איתם. מהסתכלות קצרה היו מספר דברים שצרמו לי. למשל אתרים בשווי גבוהה שמרוויחים רק מפרסומות של AdSense. כל מי שיש לו אתר עם traffic של לפחות כמה עשרות אלפי גולשים בחודש יודע של AdSense זאת האפשרות הכי פחות טובה. אפשר להרוויח יותר מפי 2 עם סוכנויות פרסום פרמיום כגון Ezoic, Mediavine ו-AdThrive (סוכנויות אלו לא יקחו אתרים שיש להם מעט גולשים ולמשל AdThrive דורשים יותר מ-100,000 צפיות בחודש). כלומר המספרים לא הסתדרו לי והרגשה של שיטת מצליח.

אם אני אלך לקנות ולמכור יהלומים, הסיכוי שאני אפסיד כסף הוא מאוד גבוהה כיוון שאני לא מבין כלום ביהלומים. לכן אם אתם רוצים להיכנס לתחום לא מוכר הייתי מציע שתתחילו עם סכומים נמוכים (כאלה שאתם לא מפחדים לאבד) וגם שמישהו בעל ניסיון יכוון אותכם.

כמה מרוויחים מפרסומות

מקודם הזכרתי שהמספרים לא מסתדרים לי. כדי להשלים את התמונה בואו נראה כמה אתרים מרוויחים מפרסומות.

כל פלטפורמות הפרסום משתמשות במדד של רווחיות לכל אלף מבקרים או צפיות. למשל Ezoic משתמשים ב-EPMV .EPMV פירושו Earnings Per Thousand Visitors שמחושב ע"י סך הרווחים חלקי מספר המבקרים כפול 1000.

הנה למשל מדד EPMV מאחד האתרים שלי לחודש אחרון. כפי שניתן לראות, במקרה זה EPMV בסביבות 7$.

EPMV
EPMV

EPMV בדרך כלל יהיה בטווח של 3-30$. המספר האמיתי תלוי בתחום ובמדינה ממנה מגיעים מרבית הקוראים. כך למשל בהודו שבה הפרסומות מאוד זולות EPMV יכול להיות 2-3$. בארץ ובאירופה הוא בדרך כלל בטווח 5-10$ ובארה"ב הוא יכול להיות 20-30$.

לצורך פשטות החישובים נניח ש-EPMV הוא 10$. לכן אתר עם 100,000 מבקרים חודשיים (שזה מספר מאוד מכובד) ירוויח 1,000 בחודש מפרסומות. צריך להבין שכדי להגיע לאתר בסדר גודל כזה אדם צריך לעבוד לפחות כמה שנים ובגודל הזה בדרך כלל עומדת קבוצה. לכן אלף דולר בחודש מפרסומות זהו סכום מצחיק.

מרבית האתרים הגדולים והמצליחים מרווחים לא רק מפרסומות. בנוסף לפרסומות מוכרים שירותים, מוצרים, מדריכים, ספרים דיגיטליים, משתמשים בשיווק שותפים ועוד. כך שבסופו של דבר, פרסומות יכולות להוות רק 10% מסך ההכנסות.

נכסים דיגיטליים – הכנסה פסיבית?

הרבה אנשים אומרים שנכסים דיגיטליים זאת הכנסה פסיבית. ברור שרשתות חברתיות ויוטיוב לא יכולים להיות פסיביים. מה לגבי השאר?

פרסומות נחשבות אפיק הכנסה הכי פסיבי. מייצרים אתר תוכן ואז מרוויחים מפרסומות. מחשבה זאת קוסמת להרבה אנשים ולכן עם הזמן יהיו לכם מתחרים (אם עדיין אין לכם). בנוסף צריך לעדכן את התוכן וגם גוגל משנה את האלגוריתם שלה. לכן אי אפשר לנוח על זרי הדפנה הרבה זמן.

אולי אתם חושבים שקבצים דיגיטליים זאת הכנסה פסיבית. אז אני יכול לספר את הסיפור של צילומים דיגיטליים. כשאתרי microstock רק התחילו, לא היו להם מספיק צילומים והם שילמו עמלה מכובדת. הרבה צלמים יכלו לחיות מעמלה זו. אבל לאורך שנים התגברה התחרות בין החברות השונות (גם כבר לא ממש חסרים להם צילומים) והם התחילו להקטין את העמלות שמשלמים לצלמים.

אני העלתי צילומים לכ-7 אתרים שונים במשך כמעט עשור. אם השנים צמצמתי את מספר האתרים וההודאה האחרונה של Shutterstock בה הם הודיעו על קיצוץ של למעלה מ-50% בעמלות (שהם משלמים ליוצרים) הייתה הקש ששבר את גב הגמל. היו לי מעל 4,500 צילומים ועשרות סרטונים. לפני השינוי זה הביא כ-25$ בחודש, אחריו כ-6$. כמות ההשקעה כדי ליצור צילומים, לרטש, לכתוב תיאורים, להוסיף רשימות מילות מפתח ולהעלות לאתרים לא מצדיקה את העמלה.

אחרי שנוצר עודף צילומים, נוצר ביקוש לוידאו HD. היום כבר רוצים וידאו 4K ובעוד חמש שנים זה כנראה יהיה 8K. כפי שאתם רואים, אין שום דבר פסיבי בזה.

הערה: מכיוון שדיברנו על צילומים, הנה מאמר רלוונטי שכתבתי לפני זמן מה: השוואת אתרים להורדת תמונות בחינם.

לסיכום, נכסים דיגיטליים זאת לא הכנסה פסיבית. ברוב המקרים זאת עבודה במשרה מלאה ואף יותר. אבל כמו בכל עסק, אתם יכולים לשכור אנשים כדי שיורידו חלק מהמטלות ממכם.

אז איך להרוויח מיליון דולר בשנה?

הייתי רוצה להתחיל מבדיחה ישנה: "איך להפוך למיליונר תוך זמן קצר? לקבל בירושה מיליארד ולהפסיד הרבה כסף."

אני מקווה שבשלב זה כבר ברור שנכס דיגיטלי זה עסק שמצריך הרבה השקעה וידע כדי להפיק תועלת. יש מקרים של אנשים שמרוויחים סכומים משמעותיים תוך שנה. אבל זה בדרך כלל אחוז קטן של אנשים שכבר הצליחו בתחום. הסיכוי שלכם להרוויח מיליון דולר בשנה הוא נמוך. אני לא אומר זאת כדי לבאס אלא כדי לתאם ציפיות. הרבה אנשים מתחילים ואחרי שלא רואים שום תוצאות בחודשים ראשונים עוזבים. זאת הסיבה העיקרית שבגללה הרבה אתרי תוכן נכשלים. צריך להבין שאחד מעקרונות מפתח של נכסים דיגיטליים הוא עקביות.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *