מה זה טראפיק (traffic)? ואיך בודקים כניסות לאתר?

traffic

כאשר מדברים על אתרי אינטרנט, טראפיק (traffic) מתייחס למשתמשים שנכנסים לאתר. טראפיק נמדד בכניסות, כלומר מספר האנשים שנכנסו לאתר בפרק זמן מסוים. ובעזרת טראפיק ופרמטרים נוספים ניתן לבדוק עד כמה אפקטיבית אסטרטגיית השיווק של העסק.

בדיקת טראפיק לאתר

לפני שניגשים לבדוק טראפיק לאתר חשוב לעשות הפרדה בין האם זהו אתר שלכם או לא. כאשר מדובר על אתר שלכם ניתן לראות את המספרים האמיתיים. הדרך הנפוצה ביותר היא שתילת קוד של גוגל אנליטיקס (Google Analytics) ב-header של כל עמוד באתר שלכם. בצורה זו כל הנתונים (כולל מספר גולשים, עמודים, זמנים וכו') נשלחים לגוגל ואתם יכולים לראות את הכל בדו"חות של גוגל אנליטיקס.

דו"ח של גוגל אנליטיקס
דו"ח של גוגל אנליטיקס

נ.ב.: השימוש בגוגל אנליטיקס הוא בחינם.

כאשר מדובר על אתר שלא שלכם, למשל של המתחרים שלכם, אין דרך לדעת את המספרים האמיתיים (אלה אם יתנו לכם אותם). אבל קיימים היום בשוק הרבה כלים שנותנים הערכות.

שירותים לבדיקת כניסות לאתר

כפי שציינתי, כל השירותים שמספקים נתוני מספרי כניסות לאתרים נותנים רק הערכות (מכיוון שהמספרים האמיתיים נמצאים רק אצל בעל האתר, חברת האחסון של האתר ואולי גוגל אנליטיקס). וזה די נפוץ שהמספר שתראו יהיה שונה פי 2-5 מהמספר האמיתי. ומבדיקות שעשיתי על אתרים שלי ותחומים שאני מדורג בהם במקומות הראשונים, הערכת יתר או חוסר בסדר גודל (פי 10) זהו דבר די שכיח. אחרי הערה זו, הנה מספר שירותים נפוצים לבדיקת כניסות לאתר:

  • SimilarWeb – שירות freemium (חלק מהנתונים בחינם ואת כל הנתונים ניתן לראות רק אחרי שמשדרגים). בנתונים שבחינם ניתן לראות נתוני טראפיק של שלושה חודשים אחרונים, מדינות מהם הגיעו מרבית הגולשים, מתחרים, נתונים על ערוצי שיווק ועוד.
  • UberSuggest – שירות freemium (חלק מהנתונים בחינם ואת כל הנתונים ניתן לראות רק אחרי שמשדרגים). בנתונים שבחינם ניתן לראות דברים דומים ל-SimilarWeb.
  • SERanking – זהו גם שירות freemium, אך בניגוד לשני הקודמים דורש הרשמה.
  • SEMRush – שירות נפוץ בקרב משווקים. בתשלום.

לצורך הכתבה הרצתי בדיקה על אתר כלכליסט בשני הכלים הראשונים. ולהלן התוצאות:

נתוני טראפיק לפי SimilarWeb
נתוני טראפיק לפי SimilarWeb
נתוני טראפיק לפי UberSuggest
נתוני טראפיק לפי UberSuggest

צילומי המסך מראים רק נתוני טראפיק, ובדו"חות יש הרבה נתונים נוספים. אבל אם נסתכל על ההערכה של מספר הגולשים החודשי לאתר כלכליסט, נראה שהמספר נע בין 2 ל-10 מיליון (והמספר האמיתי לא בהכרח בטווח הזה). אבל זה כן נותן לנו אותו סדר גודל.

הערה: ככל שאתר קטן יותר (או מילת חיפוש נפוצה פחות) כך יהיו פחות נתונים סטטיסטיים ולכן הטעות של ההערכות תגדל.

כמות כניסות מול איכות

האינטואיציה הראשונית היא ככל שיש יותר טראפיק לאתר כך יותר טוב. זה אמנם נכון בהרבה מקרים, אבל לא תמיד. נמחיש זאת בעזרת דוגמא.

יועץ משכנתאות כתב מספר פוסטים בבלוג שלו. אחד מן הכתבות מדברת על מה זה ריבית וסוגים שונים של ריביות. אחרי כתשעה חודשים הוא מתחיל לקבל טראפיק אורגני מגוגל (כלומר אנשים שמוצאים את הכתבה בגוגל אחרי ביצוע חיפוש ונכנסים לאתר). יועץ המשכנתאות מרוצה מהגידול במספר הכניסות, אבל הוא לא רואה שיש גידול במספר הלקוחות שמבקשים ייעוץ. אחרי בדיקת גילאי גולשים בגוגל אנליטיקס הוא מבין שרוב הגולשים החדשים הם ילדים (ולא לקוחות פוטנציאליים). אחרי עוד מספר בדיקות הוא מבין ש-"מה זה ריבית" זה משהו שלומדים בחינוך פיננסי בבי"ס ולכן ילדים מחפשים את ההסבר.

זאת דוגמא לטראפיק לא איכותי (משיכת קהל יעד לא רלוונטי). לכן המטרה היא להגדיל טראפיק של לקוחות פוטנציאליים.

ניתוח כניסות לאתר

אחרי שראיתם את כמות הכניסות לאתר שלכם כדאי להתעמק במספר פרמטרים שיעזרו להבין עד כמה הטראפיק איכותי והאם צריך לעשות התאמות באסטרטגיית השיווק. הנה הפרמטרים:

  • זמן שהייה באתר – אם זמן השהייה הוא קצר (יחסית לטראפיק ממקורות אחרים), זה יכול לרמז שלקוחות לא מצאו את מה שחיפשו או שהעמוד לא תאם את הציפיות. כמובן יתכן שיש תקלה טכנית שבגללה חלק מן העמודים באתר לא נטענים בצורה טובה. בכל אופן, כדאי לבדוק את הנושא.
  • מה מספר העמודים הממוצע שכל משתמש פתח? ולאיזה עמודים המשתמש המשיך (מה ה-workflow)?
  • איזה אחוז מן הגולשים הפך ללקוחות? חשוב במיוחד אם מריצים פרסומות. יש הרבה מדדים ואני לא אכנס אליהם פה, אבל העיקרון הוא שהעלות להבאת לקוח צריכה להיות נמוכה מהרווח השולי מאותו הלקוח.

סוגי טראפיק

בחלק זה נסקור בקצרה סוגים שונים של טראפיק. כלומר דרכים שונות איך אנשים הגיעו לאתר שלכם.

  • Organic Traffic – המטרה של קידום אורגני היא יצירת תוכן שעוזר לאנשים (כמו למשל מאמר זה המסביר "מה זה טראפיק (traffic)?"). ואז כאשר כאשר יחפשו את השאלה הרלוונטית ימצאו את האתר שלכם בתוצאות חיפוש (SERP) ויכנסו אליו. כלומר כל המשתמשים שמגיעים לאתר שלכם דרך חיפוש במנועי חיפוש שונים נקראים טראפיק אורגני.
  • Direct Traffic – אלו הם אנשים הנכנסים ישירות לאתר שלכם. יכול להיות שהם שמרו את האתר במועדפים ומידי פעם נכנסים או שמישהו שלח להם קישור לאתר שלכם.
  • Referral Traffic – אלה הם כניסות שנעשו דרך קישורים מאתרים אחרים (לא מנועי חיפוש). למשל מישהו הזכיר את האתר שלכם בבלוג שלו והוסיף קישור. ועכשיו יש הסתברות שכל מי שקורא את הבלוג שלו יבקר גם באתר שלכם.
  • אימייל – הרבה אתרים יוצרים רשימות תפוצה של משתמשים (לפעמים בתמורה להטבה כלשהי, כמו מדריך בחינם). וכאשר מעדכנים/מוסיפים תוכן או מקדמים מכירות שולחים אימייל לכל מי שנרשם לרשימת תפוצה. שיטת שיווק זו הוכיחה את יעילותה (conversion rate גבוהה) ולכן נמצאת בשימוש אצל מרבית החברות הגדולות.
  • טראפיק מרשתות חברתיות – אנשים המגיעים מרשתות חברתיות שונות כגון פייסבוק, לינקדאין, פינטרסט, ואחרות.
  • פרסום – זהו איחוד של מספר קטגוריות, אבל העיקרון שאלו כל האנשים שלחצו על פרסומת איפשהו. בין אם זה קידום ממומן במנוע חיפוש או ברשת חברתית.

קניית כניסות

עדיין יש אתרים המציעים פרקטיקות של Black hat SEO (ביצוע מניפולציות כדי להשפיע על מנוע החיפוש ולהשיג דירוג יותר טוב). אלה הם דברים שמנועי חיפוש בודקים כל הזמן ומענישים אתרים. ולפעמים אף מסלקים אתרים לצמיתות ממנוע החיפוש. לכן הייתי מציע להימנע מקניית קישורים וכניסות לאתר שלכם. הנזק עולה על התועלת.

הערה: בסעיף זה אנו לא מדברים על פרסומות, אלה תשלום לאנשים (או בוטים) כדי שיכנסו לאתר שלכם.

באותו אופן, יש שירותים המציעים לקנות עוקבים, לייקים, וצפיות ברשתות חברתיות. גם מזה הייתי מציע להימנע. בדרך כלל ימכרו לכם טראפיק ועוקבים שהם בוטים. זה הולך בניגוד להסכם שלכם עם רשתות חברתיות ויש סבירות שיחסמו את חשבונכם.

לסיכום, למרות ש-Black hat SEO היה פעם יותר פופולרי, היום כל הגופים הגדולים נלחמים בו מלחמת חורמה ואני ממליץ להתרחק מהתחום.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *