מהו דומיין (domain)? בדיקת דומיין, WHOIS, רישום, עלות, ועוד

domain

דומיין (domain) או בעברית שם תחום הוא שם ייחודי של אתר אינטרנט ברשת. כך למשל google.com הוא הדומיין של גוגל.

כאשר בונים אתר, צריך להחליט על שם תחום ואחר כך לרכוש אותו. אבל מכיוון שה-domain יכול להיות תפוס, צריך לבצע בדיקת זמינות דומיין.

חיפוש דומיין פנוי

הדרך הכי פשוטה לבצע בדיקת חיפוש זמינות היא ע"י ניסיון לרכוש את הדומיין. הרבה שירותי אחסון אתרים מציעים קניית דומיין דרכם ואפשר לרכוש גם דרך חברות חיצוניות (כמו למשל GoDaddy כאשר אתם משתמשים בשירות אחסון אתרים אחר).

מצ"ב צילום מסך של חיפוש דומיין פנוי שעשיתי בחברת אחסון אתרים.

חיפוש דומיין פנוי
חיפוש דומיין פנוי

כפי שניתן לראות, ליד כל סיומת לכתובת הרצויה הוא כותב האם דומיין זה פנוי ומה יהיה מחירו לשנה.

מעבר לבדיקה זו, ניתן לבצע גם WHOIS.

בדיקת בעלות ופרטים על דומיין – WHOIS

במידה ואתם ממש רוצים לרכוש שם דומיין מסוים אבל הוא תפוס, אפשר לבצע בדיקת בעלות ולנסות ליצור קשר עם הבעלים כדי לרכוש את ה-domain מהם.

WHOIS מבצע שאילתות במסד נתונים המכיל מידע אודות אתרי אינטרנט ועל מי הם רשומים. בואו נבצע בדיקת WHOIS על דומיין זה.

WHOIS
WHOIS
WHOIS
WHOIS

השתמשתי בשירות של אתר who.is, אבל יש הרבה חברות שמציעות את השירות בחינם.

הערה: אם אתם מחפשים מידע על דומיין il., אפשר להשתמש ב-whois של איגוד האינטרנט הישראלי בכתובת: www.isoc.org.il/whois

כפי שניתן לראות מצילומי המסך, למרות שמדובר באתר שלי, אין שום זיהוי שמקשר את האתר אלי. והסיבה העיקרית היא פרטיות.

פעם היו רשומים בבסיס נתונים זה השמות, הטלפונים והכתובות האמיתיים של האנשים. אבל היום, רוב החברות שרוכשים דרכם דומיין רושמות את עצמם (חלקן אף גובות על זה תוספת תשלום). ולכן ברוב המקרים WHOIS לא ממש יעזור. אבל תמיד אפשר לנסות.

איזה סיומות מומלצת?

יש הרבה סיומות, ואם אתם לא מוצאים את הדומיין הרצוי אם סיומת com., אולי כדאי לרכוש סיומת אחרת? הייתי מציע לא לרכוש שם תחום עם סיומת מוזרה. למרות שלפי גוגל, הסיומת לא משפיע על הדירוג, מתי בפעם האחרונה גלשתם באתר על סיומת info. או expert.? סיומת כזאת יכולה להתריע אנשים ולכן הייתי מציע לרכוש com. או co.il. (סיומת מקומית המתאימה כאשר כל מי שיכנס לאתר שלכם יהיה מישראל).

רישום דומיין

אחרי שמצאתם את הדומיין ווידאתם שהוא פנוי, אפשר לרשום אותו על שמכם. קניית domain זהו תהליך לא מסובך וכפי שאפשר לראות בצילום מסך "חיפוש דומיין פנוי" מלעיל, פשוט לוחצים על Register וממשיכים לפי הוראות שעל המסך.

אבל רגע לפני שאתם מבצעים רישום דומיין צריך לענות על שאלה דרך מי אתם מבצעים את השירות. יש אנשים שאף פעם לא מבצעים אחסון אתרים ורישום דומיין באותה חברה. הסיבה היא שהחברה יכולה להפעיל לחץ אם תרצו לעבור לחברת אחסון אתרים אחרת. מניסיוני, אף פעם לא היו בעיות לעבור בין חברות אחסון אתרים, אבל יכול להיות שיש חברות שמשתמשות בפרקטיקה זו.

בכל אופן, אם תשתמשו בשתי חברות שונות, תצטרכו לקשר ביניהם. לפרטים נוספים ראו: מהו ה-DNS? איך מנהלים רשומות DNS? ואיך בודקים?

עלות דומיין

כפי שניתן לראות בצילום מסך מלעיל, עלות דומיין com. היא 14$ לשנה ועלות דומיין co.il. היא 74 ש"ח לשנה. העלויות יכולות לנוע קצת, אבל מחירי com. כמעט ולא השתנו בעשור האחרון.

עלות דומיין co.il.
עלות דומיין co.il.

מה זה סאב דומיין?

סאב דומיין (subdomain) זהו דומיין שהוא חלק מדומיין גדול יותר. בואו נעבור על מספר דוגמאות כדי להבהיר.

לפעמים משתמשים בסאב דומיין עבור חלוקה לשפות. למשל הכתובות של עמודי ויקיפדיה עברית ואנגלית הם:

  • https://he.wikipedia.org/wiki/%D7%A2%D7%9E%D7%95%D7%93_%D7%A8%D7%90%D7%A9%D7%99
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page

כלומר יש קידומת של שתי אותיות לפני wikipedia.org המצביעה על השפה. וזהו הסאב דומיין.

דוגמאות נפוצות אחרות הם קידומות .shop ו- .blog.

דומיין בחינם

קיימת אפשרות של דומיין בחינם, אבל הייתי מציע לפסוח על אופציה זו. ויש שתי סיבות עיקריות שבגללם אני מציע לא להתפתות:

  • יש אתרים המאפשרים לקבל דומיין בחינם. אבל החיסרון הוא שכאשר נותנים לכם שם תחום בחינם זה בדרך כלל יהיה מוצר נחות (בעל סיומת מוזרה) והוא לא באמת שייך לכם. כך למשל היה אתר שנתן סיומות co.nr. בחינם. לממשלת Nauru היו סוגיות לגבי סיומת nr. ולכן החל ממאי 2018, co.nr., בעקבות לחץ, כל הדומיינים עם סיומת co.nr. הפסיקו לעבוד. הסיפור של סיומת co.cc הוא די דומה למרות שהיא עדיין פעילה. בכל אופן ממליץ להימנע מאתרים עם סיומות מוזרות.
  • הרבה שירותי אתרים (hosting) מציעות דומיין בחינם. אבל בעצם מדובר בסאב דומיין. כך למשל כאשר בונים אתר בחינם ב-Wix השם שלכם יהיה סאב דומיין. אם השם שלכם הוא yourname אז שם תחום יהיה yourname.wixsite.com. מעבר לעובדה ששם יכול לבלבל, מה domain כזה אומר עליכם ללקוחותיכם. אם חנות או נותני שירות חוסכים 15$ בשנה, אז על מה עוד הם חוסכים?

לסיכום, אפשר להשתמש בדומיין חינמי במספר מקרים מאוד מצומצם. למשל כאשר אתם בונים בלוג אישי שלא מיועד לקהל הרחב.

מה זה דומיין ישראלי?

כבר הזכרתי למעלה את נושא הסיומות המומלצות, אבל מכיוון שזאת שאלה נפוצה אתייחס אליה.

בארץ, איגוד האינטרנט הישראלי (ISOC) הינו מרשם השמות הלאומי. כלומר כל דומיין ישראלי בסיומת il נרשם ב-ISOC. לסיומת il קיימות תת-כתובות ישראליות. למשל co.il לחברות מסחריות, gov.il למשרדי ממשלה בישראל ו-muni.il למועצות מקומיות ועיריות.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *